Totul despre mecanismele ceasurilor automatice

Cele mai uzitate mecanisme pentru ceasuri automatice sunt mecanisme chinezesti, japoneze si elvetiene. Vom face o scurta recenzie pentru fiecare dintre ele.

Cele mai vechi mecanisme chinezesti se numesc Tongji, au fost lansate in 1970 in China si au devenit obligatorii pentru toti producatorii de ceasuri chinezesti. Pana si celebrul brand romanesc OREX functiona la inceput cu astfel de mecanisme, ma refer la varianta automatica.  Sunt mecanisme proaste, ieftine, costa cativa dolari si se intalnesc cu precadere in ceasurile ieftine comandate de pe aliexpress care au aparenta de schelet.

In 2008 insa, avand in vedere declinul vizibil al acestor mecanisme, s-a lansat un upgrade al mecanismului, imbunatatire care a fost adoptata rapid de producatorii de ceasuri automatice din Shenzen. Credeti sau nu, acest mecanism a fost adoptat si in unele colectii ale ceasurilor produse de catre compania elvetiana Invicta. Mecanismul in sine nu este chiar asa de rau, insa modul de fabricatie lasa mult de dorit. Cei care au desfacut astfel de ceasuri dotate cu Tongji imbunatatit au raportat ca au gasit fire de praf, pete de vaselina, iar componentele erau zgariate, nefinisate. Deci, un mecanism decent, dar fabricat prost. In China este un proverb „primesti exact ceea ce platesti”. Deci, pret mic, calitate proasta, pret ridicat, calitate buna. Da, in China se fac lucruri foarte bune calitativ, dar la preturi pe masura.

Pe langa Tongji, pe care nu l-as recomanda, exista insa un mecanism chinezesc ceva mai scump, dar decent numit Seagull. Acest mecanism este foarte popular printre producatori avand in vedere calitatea lui. Inginerii chinezi au reusit sa copieze aproape perfect un tip de mecanism elvetian, si astfel a rezultat Seagull. Un mecanism bun, decent, comparativ calitativ cu mecanismele japoneze, care care a reusit sa integreze si tehnologia tourbillion. In 2008, reprezentantii companiei elvetiene Roger Dubuis au reclamat faptul ca cei de la Seagull au reusit sa creeze o replica perfecta a mecanismului proprietar numit tourbillion cu axa dubla, ceea ce spune totul despre calitatea acestui mecanism. Deci, daca va place vreun ceas automatic cu mecanism Seagull, cumparati-l, e ok.

Mecanisme japoneze
Precizia, minutiozitatea, condutiile exceptionate de curatenie in care sunt fabricate aceste mecanisme, dau nastere unor ceasuri care pot dura o viata. Exista doi mari jucatori pe piata japoneza care produc mecanisme automatice destinate exportului in masa: Citizen, cu al sau mecanism celebru Miyota si Seiko. Calitatea unor astfel de mecanisme este buna, dar are si ea diverse grade. Seiko spre exemplu, fabrica atat componente entry level cat si componente mai de calitate. Cele mai vandute modele de catre Seiko sunt 6R15  si NE15A, popularitatea lor se datoreaza costului accesibil cat si calitatii. Miyota, produs de Citizen este insa cel mai popular mecanism japonez, adoptat de foarte multe dintre marile branduri de ceasuri din gama sub $500.

Mecanisme elvetiene
Nu mai au nevoie de nicio prezentare, asa ca review-ul va fi foarte succint, cu o concluzie deja cunoscuta: este elvetian si ti-l poti permite, cumpara-l cu incredere. 🙂

Ce trebuie sa stii despre mecanismele elvetiene este ca incep cu cuvantul ETA urmat de 4 cifre 😀 Mai trebuie sa stii ca, fiecare mecanism se potriveste numai unui anume tip de ceas, spre exemplu nu poti monta un mecanism care functioneaza numai in cazul ceasurilor cu 3 cadrane ajutatoare, unui ceas care afiseaza numai data. Valabil pentru orice tip de mecanism. Despre mecanismele elvetiene, pe scurt, un articol bun gasiti aici.

Alta gama de mecanisme elvetiene cunoscute este Ronda. Compania a produs ceasuri mecanice inca din 1946 pana in 1980, cand si-au oprit productia si s-au axat numai pe mecanismele quartz. Era o moda serioasa atunci, toata lumea isi dorea un ceas quartz. Dar odata cu reintoarcerea consumatorilor catre ceasurile automatice, a revenit si apetitul companiei pentru ele, asa ca a fost lansat Ronda R150 Mecano, un mecanism foarte bun, care poate fi montat la ceasuri automatice subtiri, versatil, dar destul de scump. Evident. Si calitatea componentelor este pe masura.

Comparatii intre mecanisme
Mecanismul chinezesc Seagull e foarte ok si nu doar ca entry level, insa din pacate reputatia Chinei cam lasa de dorit in Romania, dar nu ne dam seama ca tocmai apetitul romanilor pentru lucruri ieftine au atras un aflux de „ieftineli” din China, produse numite generic „chinezarii”. Repet, si imi mentin pozitia, ca si cunoscator: in China, obtii fix ceea ce platesti. Vrei produse de $3, exact asta obtii, sa nu te plangi. Insa, daca esti dispus sa platesti mai mult, obtii ceva pe masura. Seagull e ok, comparativ cu mecanismele japoneze, poate chiar un pic peste, depinde si de procesul de fabricatie. Dar in medie, e foarte ok.

Pe forumurile de specialitate exista o disputa aprinsa „mecanisme japoneze vs mecanisme elvetiene”. Era un proverb „singura diferenta este ca mecanismele japoneze sunt produse in Japonia iar cele elvetiene in Elvetia”. Numai ca acest proverb e cam fals in contextul globalizarii, context in care pana si mecanismele elvetiene entry level sunt produse in China 😀

Lasand gluma la o parte, totusi mecanismele elvetiene sunt superioare celor japoneze. Cele elvetiene nu sunt doar calitative, sunt si frumoase, iar aplicand un vechi proverb grecesc „ceea ce este adevarat si util, trebuie neaparat sa fie si frumos”, trebuie sa le dam intaietate.

In acest articol ma refer strict la mecanismele entry si mid level, mecanismele folosite de Rolex si Patek Philippe fac parte din cu totul alta liga.

Dar, cam asta e tot ceea ce trebuie sa stiti cand cumparati un ceas automatic. Din fericire, in lumea ceasurilor automatice, pretul este direct proportional cu calitatea. Ma refer numai la mecanism, nu la tot ceasul! Deci, inainte de a cumpara, cautati mecanismul si decideti un functie de pret.

Lasă un răspuns