Ceasuri smartwatch, cum alegem un ceas potrivit

Un ceas smartwatch este un hibrid intre eleganta, modernism si utilitate. In cele ce urmeaza voi incerca sa evidentiez avantajele si dezavantajele unui astfel de ceas. Avand in vedere ca tocmai mi-am comandat unul, am facut ceva research pe tema, asa ca impart cu voi concluziile:

In primul rand, durata si calitatea bateriei. Este un element important, cel putin pentru mine. Nu imi place sa-l incarc mereu. Smartwatchurile mai noi vin la pachet cu o baterie performanta, care, odata incarcata USB dureaza si o saptamana, ba chiar mai mult daca ceasul nu este mereu conectat la telefon prin bluetooth. Dar, pe scurt, functiile, apoi concluziile:

Orice ceas smartwatch care se respecta trebuie sa posede toate functiile existente la o bratara fitness, cel putin urmatoarele: pedometru, calorii, alarma, kilometri parcursi, calitatea somnului, notificari apeluri si sms-uri, timer / cronometru.  Cam aici se opresc functiile minime pe care trebuie sa le aiba un ceas pentru a fi numit smart.

Urmeaza apoi „stratul doi” de functii, pentru cei pasionati de fitness: puls, tensiune, setari alarma in ceea ce priveste valori maxime si minime ale pulsului si tensiunii. Din experienta mea va sfatuiesc sa nu va bazati prea mult pe astfel de functii, sunt doar niste estimari, dar destul de ultile pe termen lung, pot inregistra destul de precis fluctuatiile bruste de puls sau tensiune, chiar daca valorile citite nu sunt tocmai exacte.

Daca duceti exercitiile fizice la extrem, ceasul trebuie sa fie rezistent la apa, minim 30ATM si antisoc, ceea ce presupune o carcasa de cauciuc. Daca doriti ceva elegant, renuntati la rezistenta la socuri. 🙂

Al treilea „strat de functii” este reprezentat la conectivitatea bluetooth: gestionarea superioara a apelurilor (puteti raspunde la telefon direct de pe ceas), remote camera (puteti face poze cu telefonul apasand pe un buton al ceasului), puteti asculta muzica la casti bluetooth, plus alte facilitati marunte de care probabil nu aveti nevoie, dar exista pentru a justifica pretul 😀

Acum urmeaza functiile care au la baza senzori specifici, un astfel de ceas deja incepe sa coste destul de mult: senzor de temperatura, altitudine, GPS, busola. Ceasurile smart produse de Samsung si Garmin sunt cunoscute pentru astfel de functii, dar exista si smartwatchuri excelente produse in China care fac exact acelasi lucru, la preturi mult mai mici, fara a face rabat de la calitate. Recomand brandul LEMFO.

Acum concluziile personale: am un singur sfat, si acela este ca atunci cand va cumparati un ceas inteligent, sa tineti seama strict de nevoie personale, atat si nimic mai mult. Spre exemplu, pe mine ma deranjeaza faptul ca majoritatea smartwatchurilor nu afiseaza ora non-stop, ci doar cand detecteaza miscarea incheieturii, asa ca am cautat un hibrid intre smart si digital. Ceasul ales de mine este ideal pentru nevoile mele: este digital, afiseaza ora si ziua saptamanii non stop, este rezistent la apa si la socuri (da, stiu, sunt neglijent, asa ca ma adaptez), bateria este una obisnuita, nu se incarca USB, dureaza 6 luni chiar daca este conectat non-stop la bluetooth (wow!) datorita unei optimizari energetice foarte eficiente si poseda functiile care ma intereseaza: pedometru, calorii, distanta parcursa, notificari apeluri si sms, remote camera, cronometru. Adica, fix ceea ce ma intereseaza avand in vedere ca nu ascult muzica in timp ce alerg sau merg pe jos.

Pe parcurs, voi prezenta o serie de modele de smartwatch care mie mi se par interesante si excelente avand in vedere raportul pret / calitate.

Daca ti-a placut articolul, ma poti ajuta cu un like pentru pagina de facebook 😀

Lasă un răspuns