Ceasuri mecanice sau quartz? Care este diferenta?

Toti dorim sa ne afisam cu „cel mai smecher” ceas, dar putini dintre noi au idee care sunt atributele care determina calitatea unui ceas. Si nu, nu intotdeauna pretul face diferenta.

In primul rand, sa vorbim putin despre mecanismul unui ceas, pentru ca el este acela care face diferenta intre un ceas ieftin si unul scump. In mod logic, cu cat manopera si materialele sunt mai scumpe, cu atat pretul produsului finit creste.

Mecanismul folosit

Mecanismul ceasurilor de mana poate fi de doua tipuri: mecanic sau quartz.

Mecanismele mecanice sunt mecanismele traditionale, cu un angrenaj complicat format din rotite dintate. Un asemenea mecanism este destul de greu de produs si avand in vedere ca necesita o maiestrie deosebita, este apanajul ceasurilor scumpe, clasice. Nu veti gasi niciodata un ceas ieftin care are un asemenea mecanism. Mai tineti minte ceasurile purtate de parintii nostri? Cele care se intorceau cu cheita? Acelea erau dotate cu un mecanism intern de tip mecanic. Si va asigur ca pretul era destul de piperat. Dar, un asemenea ceas indica cu claritate statutul social.

La randul lor, astfel de mecanisme mecanice se impart in doua mari categorii: mecanisme cu miscare automata si mecanisme cu miscare manuala.

Mecanismele cu miscare automata sunt de fapt mecanisme „care see intorc singure” fara a fi necesara intoarcerea cu cheita. Ele isi trag energia din miscarea mainii, si cat timp ceasul este purtat zilnic, veti fi siguri ca nu ramane in urma. Insa, daca nu este purtat o buna perioada de timp, va trebui sa-l potriviti.

Mecanismele cu miscare manuala sunt, ati ghicit, mecanismele care necesita intoarcerea cu cheia. Ele sunt mecanismele clasice atat de apreciate in industria ceasurilor.

Mecanismele mecanice denota eleganta, stil, rafinament, traditie, precizie. Singurul dezavantaj este ca..raman in urma. 🙂

Cam asa arata la interior un mecanism mecanic.

Complicat, nu? Dar fascinant. Traditional elvetian. 🙂 Cand port la mana un asemenea ceas mecanic am sentimentul ca port la mana secole de inovatie tehnica. Nu ma mira faptul ca in ultima vreme ceasurile mecanice au revenit in forta in detrimentul celor moderne, cu baterie. In fond, este diferenta intre a conduce o masina pe sosea si a te juca GTA. 🙂 Satisfactia si sentimentul ca ai locul tau intr-un angrenaj mai mare din care faci si tu parte justifica cu prisosinta pretul.

Nu pot incheia prezentarea categoriei fara a mentiona un mecanism mecanic de legenda: Tourbillon

Produs in Franta, acest mecanism este o inovatie in domeniul mecanismelor mecanice automate. Pentru mai multe detalii, puteti viziona explicatia de mai jos. Este mecanismul cu care este dotat ceasul Hublot.

 

Mecanismele quartz sunt acele mecanisme de precizie, electronice, cu baterie, foarte folosite la ceasurile moderne. Usor de produs, ieftine, precise. Dar..le lipseste acel aer de traditie..

Spre deosebire de complexitatea mecanismelor mecanice, un ceas quartz arata cam asa:

Deci, pe scurt, mecanismul quartz poate fi produs in masa si de aceea ceasurile quartz sunt foarte ieftine.

Totusi, daca purtati la mana un ceas quartz, nu fiti tristi, veti vedea de ce in tutorialele viitoare 🙂 Au si ele atuurilor lor, si cu toate ca mecanismul de baza este ieftin si usor de produs, el poate evolua intr-o asemenea masura incat un ceas dotat cu un astfel de mecanism poate costa mai mult decat unul mecanic. Vom vedea in ce conditii se poate intampla acest lucru.

Cum recunoastem ce fel de mecanism are un ceas doar privind secundarul?

 

Priviti cu atentie miscarea indicatorului secundar de culoare rosie: in primul caz avem de-a face cu o miscare lina, foarte usor intrerupta. Inseamna ca avem in fata un ceas cu mecanism mecanic. In cel de-al doilea caz miscarea este una clara de tic-tac, deci suntem in fata unui ceas quartz.

Acesta este criteriul de baza pentru a stabili cat de scump este ceasul purtat de interlocutorul vostru. 🙂

 

Lasă un răspuns