Ceasuri cu mecanism quartz, cum functioneaza si cat costa

Ceasurile cu mecanism quartz sunt ceasuri moderne care au avantajul ca nu mai trebuie intoarse zilnic. Bateria tine in medie un an, deci este un ceas de tipul „set and forget”. Inainte de a intra in detalii referitoare la pret, probabil va intrebati cum functioneaza, iar daca nu v-ati intrebat niciodata e bine sa stiti pentru ca pretul este dat in mare parte de complexitatea mecanismului.

Ceasurile cu mecanism quartz sunt mai ieftine decat cele mecanice, dar compenseaza prin multitudinea de functii, prin materiale sau alte calitati care nu se gasesc la ceasurile clasice.

Banalul cristal de quartz este piezoelectric, ceea ce inseamna ca, daca este presat sau chiar atins, genereaza curent electric. La fel, daca este supus unui curent electric, el vibreaza cu o frecventa de 32768 ori pe secunda. Un circuit electronic incorporat capteaza aceste vibratii si le foloseste pentru a tine evidenta timpului cu o precizie deosebita. In mod logic, un asemenea circuit atinge o precizie extrem de mare, din moment ce poate „imparti” o secunda in 32768 de unitati.

In mod normal, circuitul electric se activeaza la fiecare 32768 impulsuri (o secunda) si afiseaza rezultatul pe un display electronic LCD sau pune in miscare un motoras care invarte o limba de ceas, dupa caz.

In mod normal un astfel de ceas nu ar trebui sa ramana in urma niciodata, si totusi se mai intampla. De ce? Raspunsul este ca vibratia cristalului de quartz modifica numarul de oscilatii pe secunda. Modificarea are loc in urma variatiilor de temperatura, a socurilor, etc.

Acum ca ati inteles cum functioneaza, puteti alege un ceas quartz foarte bun in cunostinta de cauza, adica: rezistent la socuri, la apa, la temperatura. Si ce alegere mai buna poate fi decat un Casio G-Shock? Daca nu doriti sa aveti direct de-a face cu „regele” ceasurilor cu mecanism quartz, puteti alege si alte branduri mai putin cunoscute, dar care confera o rezistenta sporita la intemperii produselor sale.

Pretul unui ceas quartz de o calitate medie spre buna variaza intre 40$ si 300$. Dar daca doriti un brand cunoscut, alegeti cu incredere un Casio sau un Seiko. Nici citizen nu sta rau la acest capitol, insa marea majoritate a produselor lor sunt ceasuri destul de fragile, de purtat la camasa, o iarna geroasa le poate da peste cap si trebuie potrivite zilnic. Mai multe despre ele intr-un articol viitor.

Lasă un răspuns