Bratari fitness, de mare ajutor pentru o viata activa

Bratarile fitness au intrat in forta pe piata romaneasca si sunt in continuare foarte apreciate, mai ales ca tinerii romani au inceput sa aprecieze un stil de viata sanatos. Din ce in ce vad mai multa lume alergand in parcuri, cu castile pe urechi conectate la nelipsitul telefon mobil. Dar in ultima vreme mi-a atras atentia portul bratarilor fitness, asa ca m-am hotarat sa scriu o recenzie pe aceasta tema.  Ce ar trebui sa stii inainte de a achizitiona o astfel de bratara? Voi trece in revista functiile de baza precum si principalele caracteristici:

 

Pedometru
Estimeaza cati pasi faceti zilnic, deobicei valoarea se reseteaza la ora 24.00, a doua zi incepe de la zero. Trebuie sa tineti cont ca nu sunt masuratii pasii la modul exact, ci sunt estimati in functie de miscarea mainii. Se merge pe principiul ca fiecare miscare de mana mai larga, urmand traiectoria unui pendul, este insotita si de un pas. In practica acest lucru nu este intotdeauna adevarat, insa estimarea este destul de corecta.

Calorii
Se estimeaza cate calorii se ard in functie de numarul de pasi parcurs zilnic. Deobicei valoarea este corecta, marja de eroare aflandu-se undeva intre 10-20%. Destul de bine pentru un dispozitiv ieftin.

Distanta
Se estimeaza numarul de km parcursi in functie de numarul de pasi. Exista si bratari dotate cu GPS care redau aceasta valoare la modul real si nu estimat, dar evident, costa mai mult. 🙂

Pulsul si tensiunea
Majoritatea bratarilor sunt dotate cu un dispozitiv care emite o raza laser de culoare verde, si care este situat pe spatele bratarii, pe partea dinspre brat, mai exact cea lipita de brat. Avand in vedere ca lumina verde este absorbita de catre globulele din sange, se face diferenta intre cantitatea de lumina emisa si cea receptionata, iar un algoritm determina pulsul si tensiunea arteriala.

Oximetru
O bratara fitness foarte buna poseda si functia e masurare a oxigenului din sange, foarte utila pentru cei care sufera de boli pulmonare sau pentru sportivii care trebuie sa isi monitorizeze mereu acest parametru in timpul exercitiilor.

Rezistenta la apa?
Majoritatea bratarilor sunt rezistente la apa, dar atentie, nu se pot face scufundari cu ele, rezista doar la spalat de vase, dus, ploaie. Atentie la calitatea bratarii, cauciucul antialergic sau siliconul sunt cele mai bune.

Cam astea sunt functiile de baza, urmeaza apoi conectivitatea bluetooth care va permite sa accesati functii suplimentare cum ar fi: alarma pentru diferite ore din zi, gestionarea mesajelor si apelurilor, monitorizarea de tip grafic a activitatilor mentionate mai sus, setarea unor valori limita (minima sau maxima) pentru tensiune si puls, care, odata depasite, bratara va emite un semnal sonor de avertizare, etc.

Sa discutam putin  despre pret: o astfel de bratara nu poate costa mai mult de 150-200 de lei.

Evident ca, exista si bratari mai sofisticate sau smartwatch-uri care costa mai mult, insa functiile de baza raman aceleasi. Designul face insa diferenta. In plus, conteaza foarte mult si modalitatea de incarcare, USB sau baterie incorporata. Bratarile mai sofisticate va permit sa raspundeti efectiv la mesaje sau apeluri,  nu doar sa le vedeti, au un management de energie superior, bateria dureaza si cateva saptamani. Recent am comandat un smartwatch care are aproape toate functiile unei bratari, dar este dotat cu o baterie normala de ceas care dureaza 6 luni in conditiile in care ceasul este mereu conectat la bluetooth! Tehnologia evolueaza, voi prezenta in curand si astfel de modele.

Lasă un răspuns